2017. április 3., hétfő

Csakrák és archetípusok: 3.) Köldökcsakra: önértékelés, magabiztosság, döntéshozatal, személyes erő

A Köldökcsakra negatív archetípusa: A Szolga
Pozitív archetípusa: A Harcos
(Ambika Wauters: Csakrák és Archetípusaik c. könyv nyomán. Folyatása az előző két cikknek.)

A köldökcsakra irányítja az energiák befogadását és kiáramlását a másokkal való energiacsere kapcsán. Érzelmi és ösztön szinten teszi lehetővé  az emberekkel való foglalkozást. Amikor kiegyensúlyozott ez a csakra egészséges kapcsolatokat alakítunk ki, tudatosak vagyunk önmagunkkal,  elfogadjuk értékeinket, és olyan embereket vonzunk életünkbe, akik szeretetet, tiszteletet, kedvességet mutatnak felénk.
Amikor kiegyensúlyozatlan: olyan élményeket teremtünk magunknak, melyek szétzúzzák önértékelésünket, magabiztosságunkat. Nem tiszteljük önmagunkat, mások negativitásának  terheit cipeljük magunkon.

A Szolga:

Alulértékeli önmagát, nem tiszteli alapvető értékeit. Nem annyira negatív, mint a mártír vagy az áldozat, de nem értéklik a munkáját. Olyan valakit képvisel, aki jól végzi a munkáját, de akit megvetnek, nagyon kevés tiszteletet kap azért, amit végez. Mások elismeréséért küzd, azoktól várja a szeretetet, figyelmet, akik a legkevésbé sem akarják vagy egyszerűen nem képesek megadni azt.
Lehajtja fejét, félrevonul, azt hiszi, sokkal kevesebbet ér másoknál. Könnyű őt manipulálni, egója nem önmagában horgonyzik, lemond életerejéről. Gyakran szenved emésztési, idegrendszeri betegségekben, migrénes fejfájásban, gyomorfekélyben.
Kapcsolataikban minden a másik körül forog, úgy vélik, társuk igényei, szükségletei, sokkal fontosabbak, mint az övék, alárendelik magukat a családnak, családfőnek, és nem kapják meg a nekik járó figyelmet.

Szolga típus meghaladása: az önmagunkért vállat felelősség:

Nagyon fontos felismerni a felvállalt felelősséget, hogy mit szeretnénk az élettől. Meg kell hozni a döntéseket, önmagunk értékelésétől kezdve a vágyainkon keresztül az elvárásainkig mások irányába. A döntéshozatal mindig a jelenben kezdődik, és ehhez megkapjuk azt az erőt, amelyre szükségünk van a megvalósítás folyamán.
Érdemes egy helyzetet végig elemezni, melyben valamikor, valaki éreztette velünk, hogy ő fontosabb, értékesebb. Vizsgáljuk meg a szituációt; a következő kérdések is segíthetnek:
- milyen érzések merülnek fel ezzel a helyzettel kapcsolatban?
- miért érdemel más több szeretetet vagy tiszteletet?
- milyen előnnyel jár a mások iránti engedelmesség?
- viszonozták azok az emberek, akik előnyben részesültek?
Ezután bocsássunk meg az illetőnek, a szituációnak, köszönjük meg, hogy segíthettünk másoknak, hiszen ez egy csodálatos tett volt, még akkor is, ha ők semmibe vettek, vagy esetleg megszégyenítettek vagy szemrehányást tettek a helyzettel kapcsolatban.
Majd engedjük el az összes negativitást, ezáltal megszabadulunk, visszanyerjük önbecsülésünket, életerőnket. Adjuk át magunkat a szeretetnek és kezdjük el tisztelni azt, akik vagyunk, értékelni azt, amit elértünk, és természetesen megkeresni azokat az embereket, akik hasonló értékrendekkel rendelkeznek, mint mi....

Megerősítések a Szolga típus meghaladására:

  • szeretem magam, szeretem magam
  • vállalom a felelősséget a döntéseimért
  • értékelem magam és tudom, mi a legjobb számomra
  • méltó vagyok szép és csodás dolgokra
  • van hatalmam önmagam és a sorsom felett
  • önmagam ura vagyok, szabadon választom a számomra legjobbat
  • erős vagyok, rugalmas vagyok, életteli vagyok 
Pozitív archetípus: A Harcos

A legerősebb személyiségtípus az összes archetípus közül. Felvértez életerővel,összpontosítja képességeinket, lehetővé teszi, hogy képességeink megnyilvánuljanak a fizikai síkon, saját életünk hőseivé váljunk, átvegyük az irányítást a sorsunk felett, ki tudjunk állni önmagunkért, és ha szükséges: nemet tudjunk mondani. Aktív, energikus, férfias énünket fejleszti, ugyanakkor rákényszerít bennünket arra, hogy észrevegyük a bennünk rejlő erőforrást, képességeket, és értékeljük önmagunkat. Az élet által előtárt feladatokban a bennünk rejlő harcol a jóért, azonnal a jó oldalra áll, küzd igazáért, bevetve hatalmát, magabiztosságát, bátorságát, tekintélyét. Harc nélkül üres számára az élet, szüksége van a küzdelemre.
Nem az a típus, aki békét köt az élettel. Viszont csak az anyagi világban hisz, az erővel azonosul, mindent erővel próbál megoldani. Ez spirituálisan gátjává válhat, ha nem ismeri fel az egységet a többiekkel, és azt, hogy sikerei mások tetteinek is az eredménye.

A bennünk lévő Harcos kifejlesztése:

Az önmagáért vállalt felelősség segítségével a személyiségfejlesztés útjára lépünk, a Harcos kilép a másokra való kivetítésekből, nem hibáztat másokat, egyre fejlettebbé, magabiztosabbá válik, egyre könnyebben győzi le az akadályokat és válik egyre sikeresebbé.
Az archetípus vizsgálatakor fel kell tennünk a következő kérdéseket:
  • -Milyen érzéseim vannak a hatalommal az erővel kapcsolatban?
  • Mit érzek, amikor másoknak kell megmondanom, mit tegyenek?
  • Szeretnék-e olyan személyes erőt, mellyel egyedülálló ragyogássá tehetném a világban való tevékenységemet?
Érdemes megvizsgálni a hatalom és a benső bizonyosság közötti különbséget, mert az egyik a külvilágban zajlik, a másik belső világunkban. Érdekes kérdés, hogy meg tudjuk-e különböztetni a kettőt egymástól? Van-e személyes erőnk, amit kifejlesztettünk a hatalmunk gyakorlásához? A hatalom üres belső, személyes erő nélkül.
Ha megnyílunk önnön hatalmunk áramlása előtt, a köldökcsakránkon keresztül életerőt veszünk fel. Beáramlik az energia: növeli életerőnket, kreativitásunkat, visszaszerezzük általa egészségünket, jólétünket, elevenségünket. Növekszik a testi erő, az izmok fiatalossá, tónusossá válnak, csontok-idegek erőssé, rugalmassá.
A bennünk rejlő erőt fokozni lehet testmozgással, tánccal, úszással, aikidova, judoval, masszázzsal, stb. Lelki, szellemi szinten is komoly munkával fejleszteni lehet a bennünk lévő egyetemes erőt, mely stressz, megpróbáltatások, tragédiák hatására leblokkolódik, és csak kemény munka árán válik újra aktívvá.

Megerősítések a Harcos részére:
  • Befogadom az egészséget, az örömöt, a boldogságot, mert megérdemlem
  • Nyitott vagyok a önmagam szeretetére
  • Méltó vagyok a szeretetre, boldogságra
  • Kiállok önmagamért, minden helyzetben kiállok önmagamért
  • Vállalom a felelősséget és használom az erőmet
  • Isteni erő áramlik keresztül rajtam
  • Uralom az életemet, hatalmam van a sorsom felett
  • Kreatív vagyok, belső erőmet használom céljaim elérése érdekében 
A kineziológia hatékony segítség életerőnk visszaszerzéséhez, a blokkok feloldásához, és a múlttal való szembenézés után az elengedést is megkönnyíti. Az örök jelenben élünk, fizikai testünk mindig itt van, csak a gondolatainkkal vagyunk képesek hol a múltban, hol a jelenben cikázni. Sajnos érzelmeink követik gondolatainkat, felidézve olyan rezgéseket, melyekre már semmi szükségünk nincs. Kezelések alkalmával ezek a rezgések átalakulnak és visszanyerjük erőnket, egészségünket.
Szeretettel várom a fejlődni, változni vágyókat.







Nincsenek megjegyzések:

Elementárok

 A konzultációk során  a klienseknél gyakran előforduló visszatérő viselkedési zavarok, régi rossz, idejétmúlt beidegződések valamint téves ...