2018. január 29., hétfő

Csakrák és archetípusok: 6.) Homlokcsakra: bölcsesség, tudás, intuíció, megkülönböztetés és képzelet

Negatív archetípus: Az értelmiségi 

Pozitív archetípus: Az intuitív

A homlokcsakra a tudatos irányítás központja, innen indul ki a testi, lelki, mentális jólétért mozgósított tudatos irányítás, valamint itt van a székhelye a pszichikai és művészi képességeknek, intuíciónak. Ha tudatosságunkat erre a központra irányítjuk, megnyílnak a Felsőbb Énnel összekötő csatornák, ráhangolódunk a felemelő gondolatokra. Az erényre és erkölcsre vonatkozó tiszta útmutatást itt kapjuk meg. Útmutatóként, védelmezőként szolgál lényünknek a sok bizonytalanság közepette. Amennyiben ez a csakra kiegyensúlyozott, akkor a jobb és a bal agyfélteke összehangoltan működik, és az intuitív valamint az elemző, a játékos és a logikus gondolkodásunk összhangban van. A benső tudatosságra ugyanúgy tudunk összpontosítani, mint a minket körülvevő világra. Segíti a tisztánlátás, befogadás, belátás képességét. Ha értelmi képességeinket nem használjuk rendeltetésének megfelelően, vagyis életünk feladatainak, problémáinak megértésére és megoldására; ha túlzottan intellektualizáljuk az életet, vagy ostobának, zavarodottnak érezzük magunkat, a homlokcsakránk blokkolva van.
Amikor a bal agyfélteke veszi át az irányítást a személyiség elracionalizálja és teorizálja az életét, nem hajlandó a gyakorlatba átültetni semmit, megrekedt fogalmak és eszmék szerint él, energiája akadozik, pang. Mindig megszerezni, elérni, győzni igyekszik, ami aztán kimeríti, szorongóvá, megrekedtté teszi. Elméleteket gyárt, teóriákat épít fel, de a gyakorlatban nem próbálja ki. Rettentően racionális, érzelmek nélkül, folyamatosan a jelenben él, jövő programok nélkül. Elméje túlpörög, tele van felesleges eszmefuttatásokkal.
Amikor a jobb agyfélteke dominál, az értelem háttérbe szorul. Az érzelmek, indulatok kerülnek előtérbe, és kétségekkel, félelmekkel telíti meg világát, káosznak éli meg azt, és minden felmerülő probléma megrémíti. Olyan mechanikus, régi mintákra, válaszreakciókra támaszkodik, melyek teljesen beszűkítik mozgásterét, kiveszik a kezéből sorsának irányítását. Képtelen az élet változásaihoz alkalmazkodni, benső tudás által kézzelfogható megoldásokat találni. Elméje száraz, statikus, rendkívül önfejű, sohasem bízik saját tapasztalataiban, mindig a másodkézből szerzett információk értékesek számára. Korlátok közé szorítja boldogságát, hiányzik az örömszerző, örömátélő képesség az elevenség, a lendület. Ezáltal önmagát betegíti meg, aláássa más emberekkel való kapcsolatát, mert nem ereszkedik le meghitt emberi kapcsolatokhoz, testi örömökhöz.

Az értelmiségi hozzáállás megváltoztatása: 
Az elme gyógyító képességét kihasználva lehet csak ezen az archetípuson túllépni, és életünket gazdagabbá, boldogabbá, ezáltal élhetőbbé tenni. Az intuíció, képzelet és élettapasztalatok segítségével racionálisa fel kell építeni saját boldogságunkat, a bennünk lévő Belső Bölcs segítségével olyan jövőt teremteni, mely boldoggá tesz bennünket. Nagyon fontos a higgadt érzelmek segítségével a tiszta gondolkodás, önmagunk vizsgálata, hogy mi az, ami örömöt okoz, milyen szituációkat értékelünk túl, és ezáltal reagálunk túl. Hol billentünk ki egyensúlyunkból, mi az, amit nem vagyunk hajlandóak észrevenni, megtenni. Mennyire várjuk el önmagunktól és másoktól a tökéletességet, és mennyire adunk teret a tökéletességmániánknak. Az élet tele van hibákkal, problémákkal, kihívásokkal, tökéletlenséggel. Van-e elég bátorságunk szembeszállni az elvárásokkal, tabukkal, mások által helyesnek vélt viselkedésmintákkal, csak azért, mert a saját életünkben most más a megoldás? Merünk-e bízni a Belső Bölcsben, az egyetemes szabályok szerint felépülő intuíciónkban. Merünk-e spirituálisak lenni?

Megerősítések: az értelmiségi archetípuson való túllépéshez:
-hallgatok a Belső Bölcsre 
-megnyitom magam az öröm, a boldogság felé 
-odafigyelek intuícióimra 
-elengedem negativitásomat 
-elengedem a tökéletesség iránti igényemet 
-odafigyelek az engem vezető és védelmező üzenetekre 
-képes vagyok saját erőmet önmagam számára használni 
-mindennap találok valamilyen örömöt az életemben 

Pozitív archetípus: az intuitív
Az intuitív archetípus jellemzői: Ha sikerül meghaladnunk az értelmiségi archetípust, felülemelkedni a gátló viselkedési mintákon, akkor választhatjuk a Belső Bölccsel való kapcsolatot. Normális és egészséges életet építhetünk, ha énünk mélységeiből élünk. Tisztánlátással, benső látás képességével, benső útmutatással és mélységes bizonyossággal életszeretettel kell a kihívásokat fogadni. Bízni kell abban az alapigazságban, hogy az univerzum jóságos, és magában hordozza a jóság és szeretet teljeskörű lehetőségét.
Manapság rengeteg ember növeli intuitív képességét, képezi, fejleszti spirituális tudását. Amely azután magasrendű tudatossághoz és jobb megértéshez vezet. Nagyon fontos megérteni azt is, miszerint a fejlődé velejárója időnként a fájdalom, a nehézségek. De személyes boldogulásunk útján szerzett tapasztalatokat bármikor a többiek szolgálatába állíthatjuk. Ilyenkor válhatunk terapeutákká, gyógyítókká, művész, színész, tanító, szellemi és lelki fejlődést elősegítő fénymunkásokká.
A Földön mindenkinek tanulnia kell, hogy az önismeret, önértékelés, önbizalom fejlődjön, ez az archetípus megtanulja és elfogadja ezt. Szimbólumok, metaforák, álmok üzenetei, tudatalatti által kibocsátott jelképek, a természet által tükröződött üzenetek segítségével ez az archetípus egy csodálatos "világot" fedez fel, mely eddig is itt volt, csak figyelmen kívül maradt, voltak ugyan megnyilvánulásai, de értelmezhetővé csak az intuíció kibontakoztatása után vált.
Az intuitív élet benső, kreatív folyamat, mély belső átalakulás, a tudatalatti elme feltárásában pótolhatatlan szerepet kap. Az elme bennünk rejlő teremtőerejét képes aktiválni, működtetni és bevonzani a szellem gyarapodásához szükséges élményeket. Ezáltal a problémák feladatokká válnak, a betegségek tisztulásokká, melyek megmutatják mely gondolatokat és viselkedésmintákat, reakciókat kell meghaladni.
Mindig voltak olyan kultúrák, melyek tisztelték a világegyetem erőivel kapcsolatot tartó embereket, akik tisztelik Forrásunkat és szakrális természetűnek tartják életünket. Ilyen közegben élő személy a Dalai Láma, a tibeti buddhisták orákuluma, keresztényeknél Jézus, Annie Besant, H.B.Blavatsky, és azok, akik lecsatornázzák az isteni bölcsességet. Tisztelet és hála azoknak is, akik nem ilyen széles körben ismertek, de intuícióikkal megkönnyítik kisebb és nagyobb közösségek életét.

 Megerősítések:
-szeretem az életet, szeretek élni 
-elfogadom az útmutatást és a védelmet 
-az életet megtapasztalni egy gyönyörű utazás, tele élményekkel 
-semmit sem kell bizonyítanom az életben, szerethető vagyok és megtalálom azt, ami örömöt okoz számomra 
-figyelek a Belső Bölcsre 
-figyelek az intuíciómra 
-az élet rengeteg lehetőséget ad a fejlődésre, gyarapodásra 
-a világegyetem jósága és bősége mindig elérhető számomra 
-értékes és szerethető vagyok 
-tisztelem és szeretem azt, aki vagyok
Sok sikert kívánok a felismerésekhez! Ha nem sikerül a régi mintákon túllépni, szívesen segítek, a kineziológia nemcsak feltárja őket, hanem segít is túllépni rajtuk és átültetni az új programokat a gyakorlatba. Várok mindenkit szeretettel, aki szeretne változni, boldogabbá válni.

Nincsenek megjegyzések:

Elementárok

 A konzultációk során  a klienseknél gyakran előforduló visszatérő viselkedési zavarok, régi rossz, idejétmúlt beidegződések valamint téves ...